woensdag 27 juli 2011

eerste bestraling lendewervel L4

Beste allemaal,

Gisteren ben ik direct na het telefoontje van het St. Antonius dat Sjoerd opgehaald werd door de ambulance, ook naar het UMC gegaan.
We kwamen daar tegelijk aan. Sjoerd had een goede nacht gehad en was optimistisch gestemd.
Hij had wel wat last gehad van een "kwebbelaar" op zaal, maar die heeft hij op een gegeven moment taktisch zijn mond gesnoerd :)

Sjoerd is enorm opgelucht dat het "maar" 2 haarden zijn en we zijn optimistisch dat we hier ook wel weer door heen komen.
Het zal niet gemakkelijk zijn en waarschijnlijk een lange weg worden, maar we komen hier doorheen!
De schok, paniek en verdriet die we vorige week dinsdag voelden is gezakt...het is nog wel kwetsbaar, maar het optimisme voert nu gelukkig de boventoon.

Maar, het UMC dus.
Eerst hebben we een intake met de radioloog. Vanwege vakantie, was "onze" vorige radioloog er niet, maar deze man was ook helder en prettig in het gesprek.
Deze keer krijgt Sjoerd 5 dagen achter elkaar een zware bestraling en daarna is het klaar (de bestraling dan).
Doel is de tumor "in te kapselen", waardoor hij niet verder groeit en niet meer actief zal worden. Dit, en de medicatie Dexamethason gaan er als het goed is voor zorgen dat de tumor ook iets slinkt waardoor de druk op het beenmerg verminderd.
Door de locatie van de tumor (lendenwervel L4) zullen de darmen nu wel geraakt worden door de bestraling. Dit kan klachten geven.
De radioloog heeft nog wel telefonisch contact gehad met de orthopeed van het St. Antonius omdat bij het UMC de standaardprocedure is om eerst de wervel vast te zetten en daarna pas te bestralen. Godzijdank wil de orthopedisch specialist van het Antonius vooralsnog geen operatie om de wervel vast te zetten. Misschien omdat het wervellichaam groter (dus stabieler?) is zodat er (nog) geen dreiging tot inzakken is. Als het nodig is moet het natuurlijk, maar we zijn maar wat blij dat Sjoerd niet nog meer "plaatjes en schroeven" aan zijn ruggewervel krijgt gesleuteld. Het zou hem dan nog meer in zijn bewegingen beperken.

Na de intake kon er direct een CT-scan gemaakt worden. Deze is nodig om de precieze locatie te bepalen voor de bestraling. Er zijn weer tattoo-puntjes gezet waarop het bestralingsapparaat gericht gaat worden. Daarna moesten we 1,5 uur wachten voordat het bestralingsplan klaar was. Toen dat klaar was, konden we door naar de wachtkamer voor de bestraling zelf. Tegen 16.00 uur werd Sjoerd opgehaald en kreeg hij de eerste bestraling...dat duurde 10 minuten.
Rond 16.45 uur kwam de ambulance weer om Sjoerd terug te brengen naar het st. Antonius. Omdat het best een intensieve dag was geweest en ik behoorlijk moe was, wilde Sjoerd niet dat ik 'savonds nog op bezoek kwam dus ben ik naar huis gegaan.

Het bestralingsschema is deze week iedere dag en dan op 1 augustus a.s. de laatste met aansluitend een gesprek met de radioloog.

Ik weet dat als Sjoerd terug kwam in Nieuwegein, hij naar afdeling D2 (oncologie) zou gaan. De verpleging zou als wij in het UMC waren, alvast zijn spulletjes verhuizen. Juiste kamer weet ik nog niet, maar dat meld ik de volgende keer wel.

Ik realiseer me dat het voor jullie best schrikken was om mijn mailtje van gisteren te lezen. Die schrik hadden wij vorige week ook. Nu is het bij ons iets gezakt en gaan we het redelijk positief aan. We hebben ook iets van "de vorige keer zijn we er ook doorgekomen"...dus nu ook weer. Alsof je een bekend pad moet bewandelen. Natuurlijk willen we dit niet en het zal best weer pittig worden, maar het had nog veel erger kunnen zijn. De paniek en allerlei doomscenario's proberen we onder de duim te houden en we kijken niet te ver vooruit omdat dat eigenlijk zinloos is. We weten dat er een behandelingsprotocol is en vertrouwen erop dat dit, indien nodig, bijgesteld zal worden aan Sjoerd's lichamelijke reacties op de behandeling.

Lieve mensen, probeer, net als wij, te bekomen van de schrik. Wij vertrouwen erop dat we hier ook wel weer doorheen komen! Oké, parachutespringen zit er nu echt niet meer in, maar dat is het minst erge ;)

Als je op bezoek wilt gaan, prima! Laat het mij dan wel even weten zodat ik het bezoek een beetje kan coördineren.


Fijne dag en tot de volgende keer maar weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten