vrijdag 28 juni 2013

Morfinepomp


Zoals jullie wellicht weten zijn we vanmiddag bij de specialist in het ziekenhuis geweest.
We hadden onze hoop gevestigd op bestralen. Helaas is dat geen optie meer.
Bij de EM-haard (buiten het bot) in Sjoerd nek lopen ook bloedvaten en zenuwen richting hoofd. Bij bestralen van dit gebied zouden de bloedvaten geraakt worden en kunnen verbranden. Dus is er geen bestraling mogelijk.

De conclusie van de specialist is dat er niets meer te doen is behalve pijnbestrijding. Dit zou het beste te regelen zijn met een morfinepomp (soort infuus).
Er zou via de Eerste Hulp een opname geregeld kunnen worden. Met het weekend voor de deur leek ons dat in eerste instantie wel een goed idee….als de pijn maar weg was.
Omdat op de “eigen afdeling” geen plek was, zou hij dan tijdelijk op een onbekende afdeling komen te liggen. Tijdens het gesprek kwamen we er echter achter dat als Sjoerd eenmaal in het ziekenhuis met een morfinepomp zou liggen, het onwaarschijnlijk zou zijn om nog naar huis te komen. Dat wilden wij niet….onze wens is om als het even kan, zo lang mogelijk thuis in de vertrouwde omgeving te zijn en daar te sterven.

Hierom is besloten de verdere behandeling over te dragen aan de huisarts.
Terwijl wij nog bij de specialist waren heeft hij contact daarmee gezocht. Jammer genoeg had onze eigen huisarts geen dienst, maar er werd afgesproken dat de vervangster vanmiddag nog bij ons thuis zou komen.

Die is inmiddels tussen haar spreekuur door bij ons geweest en had al geregeld dat er in de loop van de avond een gespecialiseerde verpleegkundige bij ons komt om de morfinepomp aan te sluiten. Hierop is nu het wachten.
Maandag zal onze eigen huisarts contact met ons opnemen en kunnen we bespreken wat we nog meer kunnen regelen om het zo prettig mogelijk te maken: thuiszorg en evt. al een hoog/laag bed voor in de woonkamer.

Het gaat allemaal veel sneller dan we gehoopt hadden. De hoop op bestraling en daardoor pijnvermindering en iets tijd winnen is helaas vervlogen.
Als de pijn dankzij de morfinepomp goed verminderd kan worden, dan kan het laatste stukje nog aangenaam worden. Wie weet crossen we binnenkort nog met een rolstoel en morfinepomp door de straten of het bos.
Als de dosering van de morfinepomp steeds hoger moet worden om geen pijn te hebben, bestaat de kans dat Sjoerd langzaam in een coma glijdt.

Gelukkig hebben wij een prettige huisarts en hebben wij er vertrouwen in dat ze ons in dit proces goed kan begeleiden. Jammer is wel dat ze in juli met vakantie gaat en we dan aangewezen zijn op een onbekende huisarts. Maar voor dit geldt ook …. het is niet anders.

Verdrietige maar ook hartelijke groet...
Bregina (ook namens Sjoerd)


1 opmerking:

  1. Hoi Bregina en Sjoerd,

    Ik volg de ontwikkelingen al enige tijd. Het is triest en verschrikkelijk dat die verrekte kahler Sjoerd naar deze situatie heeft gebracht. Wat een lijdensweg! Ik hoop dat de morfine rust brengt voor Sjoerd en dat jullie nog een prettige tijd mogen hebben in de periode die Sjoerd nog gegund is.

    Heel veel sterkte.

    Jan

    BeantwoordenVerwijderen