dinsdag 2 november 2010

Operatie ruggenwervel Th 11

Beste allemaal,

Ludo's  tenen bewegen!
Vandaag was de grote dag: de operatie. Rugwervel T11 is met schroeven en staafjes vastgezet aan T10 en T12. Officieel zo’n operatie een Spondylodese van de wervelkolom.

Vanmorgen werd Ludo rond 8.00 uur naar de OK gebracht. Na de nodige voorbereidingen werd de operatie verricht door een neuro-chirurg en een orthopedisch chirurg.

De wervels zijn via de rugzijde benaderd, dus Ludo heeft tijdens de operatie op zijn buik gelegen.

Er was mij verteld dat ik rond 12.00 uur kon bellen naar de afdeling om te horen of hij al terug was. Toen ik om 12.15 h belde was dat nog niet zo. Zij zouden mij wel bellen als hij terug was.
Pas rond 13.40 h kreeg ik het verlossende telefoontje dat hij terug op de afdeling was….gos, wat kan de tijd dan ineens erg langzaam gaan.
Bleek achteraf dat ze hem 3 kwartier op de uitslaapafdeling hadden laten liggen – men was vergeten de afdeling te bellen dat hij opgehaald kon worden (OEPS). Hierdoor kreeg ik zo laat het telefoontje.

Toen ik bij Ludo kwam lag hij wat te doezelen en keek hij lodderig uit zijn ogen….maar het belangrijkste….hij kon zijn tenen bewegen en het gevoel in zijn benen was goed!! Godzijdank!

Ludo had een infuus om vocht, pijnstillers en antibiotica toe te dienen. Daarnaast was hij aangesloten aan een morfinepomp, zodat hij zelf een “shot” morfine kon nemen als de pijn te heftig werd.
Tegen 18.00 uur vroeg Ludo zich af of die morfinepomp het wel deed, want hij merkte er niets van en had erg veel pijn. Verpleegkundige erbij gehaald, die hield de knop iets hoger en toen piepte dat ding. Oh hij moet dus piepen? Ja maar hij doet het weer, en weg was de verpleegkundige. Ludo de knop indrukken, geen piep! Zelf kabeltje hoger gehouden en op de knop gedrukt...piep. Bleek dat er een kabelbreukje in dat ding zat waardoor het niet werkte (OEPS).
Weer opzoek naar een verpleegkundige en gezegd dat er waarschijnlijk een kabelbreukje zat in de pomp. Die opzoek naar een ander kabeltje. Duurde weer een half uur voordat die gevonden en aangesloten was. Nu kon Ludo eindelijk zelf bepalen wanneer hij een morfineshot nam (en dat deed hij ook ijverig want hij had 4 uur "droog gestaan").

Dr. S. (neuro-chirurg) kwam vanavond nog even langs; de operatie was goed geslaagd.

Morgen wordt er een controlefoto gemaakt en krijgt Sjoerd door de gipskamer een korset aangemeten. Dat korset zal hij waarschijnlijk 4 tot 6 weken moeten dragen.

De eerste 6 uur na de operatie moest hij op zijn rug blijven liggen. Daarna zou hij met behulp van verpleegkundige op een zij mogen draaien, maar dat zag hij nog niet zo zitten.
Het is allemaal nog erg gevoelig en pijnlijk. Als hij zijn arm op wilde tillen, deed zijn rug erg zeer dus hij is nog een beetje huiverig om veel te bewegen. Morgen zal dat hopelijk iets beter gaan.
Standaard staat er 5 dagen voor voordat men naar huis mag. Omdat Ludo zo lang plat heeft gelegen, kunnen ze nu nog niet zeggen of het voor hem ook 5 dagen zal duren.

Binnen de grenzen van de mogelijkheden zal per dag bekeken worden hoe het gaat en wat wel / niet mogelijk is.
Pas als de wond helemaal dicht is, zal men beginnen met bestralen.

Eén grote stap is vandaag in ieder geval gemaakt; het risico van een dwarslaesie is voorbij. En daar zijn we maar wat blij om!

Hartelijke groeten en tot een volgende keer maar weer.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten